نقد و بررسی تحلیلی خودروها
در اینجا با خودروها بیشتر آشنا می شوید
هیوندای النترا، انتخابی برای متوسط پسندان
توجوی یا همان J3 نخستین محصولی بود که از JAC چین به بازار ایران عرضه شد و با حجم مشابه پژو 206 تیپ 2 و با 8 سوپاپ بیشتر، کشش و شتاب بهتری نسبت به آن دارد اما نباید انتظار رانندگی سریع و اسپرتی از آن داشت. کیفیت ساخت ادوات داخلی و متریال به کار رفته در آن تا حدودی راضی کننده است. قطعات J3 در شهرستان ها کمیاب است اما لوازم مهم آن در تهران یافت می شود.
جک اس5، آقای خوش اقبال
چیزی که جک S5 را از دیگر کراس اوورها و خودروهای چینی متمایز می کند، وجود یک پیشرانه قدرتمند در بطن این خودرو است که با وجود وزن 1.5 تنی، شتاب و کشش خوبی را برای این توسان چینی فراهم می سازد. با توجه به ابعاد کلی، فضای داخلی خوبی دارد و مبلمان آن نیز قابل قبول است اما در کنار همه این ها، S5 خودرویی است که فراتر از دیگر محصولات چینی به نگهداری و وسواس نیاز دارد
جک J3 (توجوی)، کوچولوی چینی
توجوی یا همان J3 نخستین محصولی بود که از JAC چین به بازار ایران عرضه شد و با حجم مشابه پژو 206 تیپ 2 و با 8 سوپاپ بیشتر، کشش و شتاب بهتری نسبت به آن دارد اما نباید انتظار رانندگی سریع و اسپرتی از آن داشت. کیفیت ساخت ادوات داخلی و متریال به کار رفته در آن تا حدودی راضی کننده است. قطعات J3 در شهرستان ها کمیاب است اما لوازم مهم آن در تهران یافت می شود.
رنو کولیوس، فرانسوی انقلابگر
رنو کولیوس یک کراس اوور اقتصادی نیمه لوکس و همرده توسان/IX35 و اسپورتیج است. فضای کابین خارق العاده ای ندارد و رگه هایی از تندر90 فقید در آن پیدا می شود، اما با سطح امکانات و کیفیت ساخت بالا، حس خوبی در کابین آن خواهید داشت. کولیوس با 6 کیسه هوای ایمنی خودرویی ایمن است اما قابلیت های دینامیکی اش برای مسیرهای خارج از جاده ای سبُک کارآمد است. البته وقتی پشت فرمان قرار می گیرید، تجربه آفرود بهتری نسبت به کُره ای ها خواهید داشت.
رنو سیمبل، کوچولوی نه چندان ارزان
سیمبل دومین نسل رنو/داچیا لوگان و نسل دوم همان تندر90 خودمان است. کابین آن طراحی بهتر و مدرن تری نسبت به تندر90 یا همان لوگان نسل اول دارد. تندر 90، ساندرو و سیمبل، پیشرانه و مجموعه انتقال قدرتی یکسان دارند. کلاچ و حرکت نرم دنده ها در کنار دنده دادن دقیق گیربکس اتوماتیک، از نکات مثبت مشترک بین این سه خودرو است، اما سیمبل از نظر زیربندی و سیستم تعلیق، یک سر و گردن بالاتر از تندر90 قرار دارد.
پژو 407 شیر کم هیاهو
این سدان فرانسوی به نسبت بد اقبال در بازار ایران یکی از ایمن ترین خودروهایی است که در آن دوره به کشور وارد شد و با توجه به آزمایشات برخوردی که موسسه ایمنی Euro N-Cap انجام داده، قادر به کسب 5 ستاره ایمنی برای محافظت از سرنشینان بزرگسال و 4 ستاره ایمنی برای خردسالان شده است. پیش از اقدام به خرید توجه داشته باشید که پژو 407 بنا به بسیاری از دلایل مانند خدمات پس از فروش ضعیف، پرطرفدار نیست و برای فروش مجدد آن شاید با مشکل مواجه شوید. در مجموع 407 خودرویی خوب اما بد اقبال در بازار ایران است.
رنو کپچر، کوچولوی بلندقامت و مدرن
اگر در کلان شهرهایی همچون تهران با ترافیک و تراکم بالا زندگی می کنید، این کراس اوور ساب کامپکت (فوق فشرده) 4.1 متری، گزینه ای مناسب برای شما خواهد بود. وجود تمهیدات ایمنی همچون 4 کیسه هوای ایمنی و دریافت 5 ستاره Euro NCAP، آن را به خودرویی امن مبدل می سازد. کپچر یک شاسی بلند فوق فشرده با قابلیت های دینامیکی رضایت بخش در مسیرهای داخل جاده ای است که با توجه به ظاهر خوب، گزینه ای مناسب برای خانواده های کم جمعیت یا قشر جوان است.
تویوتا کمری، ژاپنی اصیل
کمری به خصوص در مدل اتاق قدیم و اتاق وسط، کم استهلاک و کم خرج است و بسیاری از افراد بیش از 300 هزار کیلومتر رانندگی را بدون دردسر با آن تجربه کرده اند. اگر خیلی تنوع طلب نیستید و قصد دارید خودرویی خانوادگی بخرید تا بدون دردسر از سواری آن لذت ببرید، کمری مورد خوبی است. البته نباید به امید بدون خرج بودن به سراغ چنین خودروهایی رفت اما چیزی که ثابت شده این است که یک کمری دست دوم، سالم تر از یک سوناتای با کارکردی مشابه خواهد بود و می توان به این خودرو بیشتر اعتماد کرد.
سیتروئن زانتیا، بیش از یک دهه محبوبیت
زانتیا با سیستم تعلیق پیشرفته سیتروئن و ارگونومی بسیار خوب، هندلینگ مناسب و سواری لذت بخشی دارد. هر دو پیشرانه 1.8 و 2 لیتری آن 4 سیلندر 16 سوپاپ است که راندمان بسیار خوبی داشته و با جعبه دنده 5 سرعته و محور فعال اکسل جلو، شتاب و کشش خوبی را به راننده ارائه می کند. البته این محصول فرانسوی به خصوص در برخورد های بخش جلو سطح ایمنی کمی دارد و در بررسی سازمان ایمنی اروپا موفق به اخذ تنها 1.5 ستاره از مجموع 5 ستاره ایمنی شده است.
بسترن سری B50 پسرک شرقی
بسترن آسا یک خودروی چینی با ذات ژاپنی است که کیفیت ادوات داخلی، فرمان پذیری، سیستم تعلیق و راحتی آن از دیگر چینی های بازار بهتر است اگر نسخه B50F آن را انتخاب کنید و در خرید خودروی مد نظرتان حساسیت کافی را به کار بگیرید، رضایت شما را جلب خواهد کرد. اما اگر قصد خرید B50 را دارید باید با ضعف های پیشرانه و ظاهر آن کنار بیایید.
رنو ساندرو، هاچ بکی برای تمام فصول
این هاچ بک فشرده همچون برادران خود داستر و تندر90 فضای کابین ساده دارد که سراسر پوشیده از پلاستیک فشرده است. دید عقب به دلیل طراحی ضخیم ستون ها، آن قدرها مناسب نیست اما در داخل به اندازه کافی فضا داشته و سواری نرم و خوبی، حتی در حد یک تویوتا یاریس دارد. گیربکسش از آن دست جعبه دنده هاست که به طور معمول تا مدت ها نیاز به تعمیر ندارد. در این خودرو خبری از ناپایداری های تندر90 در سرعت های بالا نیست. اگر دنبال یک خودروی بی دردسر و با کیفیت برای استفاده در شهرهای بزرگ و حتی مسافرت های طولانی هستید، ساندرو انتخاب مناسبی است.
DS 6، لوکس و فرانسوی
دی اس6 یک کراس اوور لوکس و کاربردی است که با جزئیات کرومی، چراغ و رینگ های بزرگ، ظاهری اسپرت و ابعادی نزدیک به بسیاری از کراس اوورهای فشرده دارد. داشبورد ساده و لوکس با تریم های چرم و چوب قهوه ای است. شش ایربگ و طراحی اصولی ساختار اسکلت خودرو، انتظار ایمنی مناسبی را به وجود می آورد. قدرت آن به چرخ های جلو منتقل می شود، پس انتظار مصارف خارج از جاده ای از آن نداشته باشید. اگر قرار بر قیاس با رقبای لوکس هم کلاس باشد، BMW X1 2.8i قدرتمندتر است و باید نمونه 2.0i و 1.8i را رقبای DS 6 بدانیم.